Ce sunt uleiurile esentiale si la ce folosesc?

Uleiurile esentiale  sunt cumponente aromatice naturale ce sunt extrase din arbusti, flori, copaci, radacini, tufe, seminte si alte parti ale plantei.

De exemplu:

din frunze :Eucalipt,                                       flori: Musetel,

scoarta: Scortisoara,                                        lemn: Cedru,

coaja: Lamaie

Acestea sunt volatile; vascoase (Vetiver) sau lichide (Lavanda);

Uleiurile esentiale sunt de fapt esenta plantelor. Cu siguranta, intelegeti despre ce vorbesc, daca ati mers vreodata pe un camp cu levantica sau trandafiri sau daca ati frecat o frunza de menta intre degete: ceea ce ati inhalat a fost de fapt uleiul esential al plantei.

 

O planta contine ulei esential ca si component al propriului sistem imunitar, pe care il foloseste pentru protectie si vindecare (antibiotice, antisolare, predatori, boli, vindecare)

Prin faptul ca sunt distilate sau presate la rece, uleiurile esentiale sunt extrem de concentrate si mult mai potente decat ierburile uscate. In felul acesta uleiurile esentiale promoveaza sanatatea si bunastarea intregului organism, daca este un ulei de calitate.

Procesul de distilare cuprinde urmatorii pasi:

 distilare

De ce sa folosim uleiurile?

Uleiurile esentiale sunt substante foarte complexe, continand sute de elemente chimice diferite.

Uleiul esential al fiecarei plante are o compozitie chimica unica si tocmai aceasta varietate naturala de constituenti chimici lucreaza sinergic cu intreg corpul uman spre o mai buna functionalitate, atat fizica cat si energetica. Aceasta permite plantelor sa isi indeplineasca scopul in mod precis prin intermediul folosirii lor topic (pe piele), difuzate in aer sau intern ( in cazul unor anumite uleiuri).

Uleiurile esentiale de calitate sunt benefice omului pentru a ameliora simptome ale unor afectiuni fizice, psihice, emotionale si spirituale.

Medicina moderna redescopera ceea ce se folosea in antichitate

Numeroase uleiuri esentiale au fost folosite cu 4000 de ani inainte de Hristos. Le gasim in Medicina Traditionala Indiana, cunoscuta sub numele de Ayurveda, unde au fost incorporate in masaje aromatice.

Egiptenii cunosteau puterea acestor uleiuri esentiale si le considerau daruri ale zeilor. Erau folosite ca medicament pentru a trata bolile fizice, in ritualuri spirituale si cosmetica.

Multe hieroglife de pe peretii templelor descriu amestecuri si numeroase retete de uleiuri esentiale, considerate foarte valoroase si deci lasate ca mostenire pentru generatiile urmatoare.

Se pare ca in vechime notiunea de untdelemn sau uleiuri esentiale era bine cunoscuta, iar in Biblie sunt 264 de referinte cu privire la uleiuri si sunt mentionate 33 de uleiuri esentiale.

Numeroase uleiuri esentiale faceau parte din viata de zi cu zi a israelitilor, evreilor, primilor crestini si a locuitorilor din vecinatati.

Uleiuri esentiale cum ar fi Tamaia, Smirna, Aloe, Casia si multe altele, au proprietatea de a ridica starea emotionala si de a stimula buna-dispozitie.

In viata lui Isus sunt mentionate mai multe uleiuri esentiale. Pe langa aur, magii au adus pruncului Isus, smirna si tamaie. De asemenea, picioarele lui Isus au fost sterse cu mir, despre care se mentioneaza ca era foarte scump (deci pretios).

Este interesant faptul ca ungerea cu untdelemn / uleiuri esentiale, precede rugaciunea pentru bolnavi. Marcu 6:13 …”Scoteau multi draci si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau”.

In zilele noastre, datorita tendintelor medicinii moderne de a cauta solutii holistice pentru a rezolva sau preveni anumite boli si afectiuni, oamenii de stiinta au facut numeroase studii care atesta valoarea incontestabila a plantelor si aportul adus de acestea in sanatatea oamenilor.

DE RETINUT: Nu toate uleiurile de pe piata aduc acelasi aport benefic organismului si mai important, nu toate uleiurile pot fi consumate intern!

Pentru mai multe informatii despre cum sa alegem un ulei de calitate si cum sa il folosim pentru a profita la maxim de beneficiile lui, cititi articolul urmator: “Ce determina un ulei estential sa fie de calitate ?”

https://www.mydoterra.com/adailiescu/

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.