Tehnici si instructiuni pentru aplicarea cutanata (topica)

Uleiurile esentiale, asa cum stim, sunt substante lipofilice si prin urmare sunt usor absorbite de catre piele care are multe lipide in stratul cornos. De aici, uleiurile esentiale se duc in sistemul limfatic si cel vascular si astfel sunt transportate in intreg organismul. Stiati ca putem detecta un ulei esential in respiratia noastra dupa aproximativ 20 minute de la aplicarea pe piele?

Atunci cand avem o problema medicala, putem folosi uleiurile esentiale in mai multe moduri, si aici nu ma refer doar la cele 3 metode standard de aplicare a uleiurilor: topic, in diffeser sau intern.

De exemplu, atunci cand avem o congestie nazala, putem face inhalatii cu uleiuri esentiale, despre care am scris si AICI. Dar, tinand mereu in minte informatia aceasta, ca uleiurile aplicate pe piele ajung rapid in intreg organismul, cand avem nevoie de o aplicare indelungata a uleiurilor esentiale, cum ar fi cazul unei infectii respiratorii, atunci putem alege sa le aplicam topic, in loc sa facem (sau in paralel cu) inhalatii care dau rezultate rapide si intense dar nu pot fi folosite pe termen lung.

Asa cum acizii si enzimele din stomac pot altera moleculele uleiurilor esentiale, tot asa si enzimele de la nivelul pielii pot afecta uleiurile esentiale daca acestea stau pe piele vreme indelungata.

In plus, exista anumite tipuri de piele care absorb mai greu uleiurile esentiale – cum ar fi pielea uscata sau cea imbatranita. Pe de alta parte, pielea rosie, inflamata permite absorbtia rapida a uleiurilor esentiale.

Aplicarea topica

Aplicarea topica a uleiurilor esentiale este atat o stiinta cat si o arta. Fie ca folosim ca baza, pe langa uleiuri esentiale, o anumita crema, ulei, lotiune sau gel, fie ca facem de la zero intreaga reteta, trebuie sa tinem cont de cateva detalii pentru a obtine rezultatul dorit, cu efect terapeutic dar care sa prezinte siguranta in folosirea lui.

Prima metoda prin care putem aplica uleiurile este mesajul. Aceasta tehnica induce o stare de relaxare profunda, care incurajeaza atat vindecarea fizica cat si cea emotionala, ajutand la eliberarea tensiuniilor.

BLEND CU ULEIURI ESENTIALE PENTRU ECZEMA: 10 PICATURI DE MUSETEL,
10 DE LAVANDA si 20 DE MUSCATA INTR-O BAZA DE CREMA GRASA (SAU UNT DE
SHEA) DE 50 ML

Atunci cand ne alegem o crema sau o lotiune ca baza pentru uleiurile esentiale, e nevoie sa tinem cont de tipul de piele dar si de zona pe care o vom folosi. Pentru picioare, maini, torace vom alege o crema mai grasa, mai consistenta spre deosebire de cea pentru fata.

Stiind ca atunci cand folosim o crema grasa, aceasta va fi absorbita de piele mai greu, atunci vom folosi o dilutie mai concentrata de uleiuri esentiale.

Dar baza nu trebuie sa fie neaparat o crema sau o lotiune ci poate fi si un ulei vegetal sau un gel (cum ar fi gelul de aloe).

UNGUENT PENTRU SPASME MUSCULARE: 10 PICATURI DE MAGHIRAN, 10 DE
CHIPAROS, 10 DE CIMBRU, 5 DE PIPER NEGRU IN 50 DE PICATURI DE ULEI PURTATOR

Compresele

Atunci cand masajul este contraindicat sau prea dureros, putem aplica comprese direct pe zona afectata. Compresele pot fi folosite chiar si pe rani deschise, cum ar fi juliturile, arsurile sau ulceratiile. Ele sunt o unealta potrivita pentru zone umflate sau inflamate.

Compresele pot fi atat calde cat si reci (in functie de nevoie). Materialul folosit trebuie ales cu atentie in functie de afectiune.

Atunci cand vrem sa aplicam o compresa pe o zona cu ulceratii, este nevoie de o compresa din silicon, care nu se lipeste, cu un pansament absorbant in zona ranilor . Cand zona este intacta, putem folosi pur si simplu dischete de bumbac. 

Compresele se imbiba intr-un amestec de apa si uleiuri esentiale (maxim 6 picturi de ulei esential in 200 ml de apa, rece sau calda, iar daca este vorba de un copil sau o persoana in varsta, maxim 3 picaturi). Scoateti compresa, o stoarceti, o aplicati pe zona dorita si o legati, prindeti, astfel incat sa stea 2 ore sau chiar peste noapte.

Atunci cand avem de-a face cu probleme musculare, crampe (chiar si cele menstruale) sau dureri cronice, sunt indicate compresele calde. Tot compresele fierbinti sunt indicate atunci cand vrem sa scoatem o aschie sau un furuncul, absces, puroi.

Compresele reci pot fi folosite pentur dureri acute, julituri recente, oboseala si stres. In cazul migrenelor, putem alterna cele doua tipuri de comprese (sau cel in cauza poate alege ce tip prefera). La fel putem proceda si in cazul in care sunt afectati muschii, tendoanele sau ligamentele.

IMPORTANT: Indiferent de tipul de compresa aplicat, trebuie sa verificam reactia pielii, atat pentru ca a fost expusa la o temperatura neobisnuita cat si pentru ca uneori, expunerea indelungata la uleiuri esentiale poate duce la iritatii. Atunci cand avem de-a face cu rani deschise, arsuri sau ulceratii, aplicati comprese doar cand considerati ca este o metoda sigura. Atentie mare la igiena. Tineti legatura cu medicul si informati-l cu privire la uleiurile pe care le-ati folosit.

Gargara si igiena orala

Uleiurile esentiale sunt niste antiseptice minunate pentru gat gura, si gingii. Tratarea amigdalitei cu ajutorul uleiurilor esentiale da rezultate foarte bune iar dupa ce am scapat de amigdalita putem folosi o apa de gura din uleiuri esentiale.

Amestecand uleiurile esentiale cu apa obtinem o apa de gura sau solutie pentru gargara. Simplu si eficient. In aproximativ 75 ml de apa, putem folosi uleiuri precum Menta, Cimbru, Lemon, Melaleuca, On guard.

GARGARA PENTRU AMIGDALITA: O PICATURA DE CUISOARE, UNA DE CIMBRU,
UNA DE LEMON IN 100 ML DE APA.

Verificati sa nu aveti rani sau taieturi !

Nu inghititi dupa folosire!

Daca deja v-ati convins de calitatea produselor Doterra, puteti comanda urmand pasii de AICI

Daca ai nevoie de ajutor pentru a te inscrie in doTERRA sau pentru orice alta intrebare, nu ezita sa imi lasi un mesaj pe pagina de facebook: Esentiale pentru toti si voi raspunde in cel mai scurt timp.

De asemenea, ma poti contacta pe email: ada_iliescu@yahoo.com sau facebook

Informatii traduse din cursul de Aromaterapie – Centre of Excellence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.