Emotiile si uleiurile esentiale

Totul tine de modul in care se stabileste conexiunea dintre nas si creier. Cele patru simturi – tactil, gustativ, olfactiv si vizual – sunt conectate direct la partea rationala a cortexului nostru cerebral, ceea ce inseamna ca putem gandi si rationa la rece, atunci cand atingem, gustam, vedem si auzim. Ulterior, ne putem implica afectiv, daca dorim, dar aceste patru simturi nu ne stimuleaza in mod direct emotiile. Partea intelectuala a creierului este localizata la nivelul lobilor frontali- masa de tesut neural de la frunte si tample. De fiecare data cand incercam sa ne amintim ceva, duce, instinctiv, mana la frunte, unde se afla partea intelectuala a creierului.

Cu caile nazale, lucrurile stau altfel. Cele patru simturi transmit semnale mai intai catre lobii frontali ai creierului, apoi ajung la partea sa emotionala. Mirosul ajunge mai intai pe palierul afectiv si abia apoi trece in partea rationala.

Nervii olfactivi se conecteaza direct, in spatele nasului, la centrul creierului (chiar deasupra boltei palatine), care ne coordoneaza emotiile. Aceasta regiune este numita adeseori “sistemul limbic” sau “amigdala cerebrala” si cuprinde mai multe organe in care talamusul, hipotalamusul, fornix, glanda pineala si glanda pituitara. Vom denumi ansamblul tuturor acestor organe “creierul central” sau “creierul afectiv”. Acesta include nu numai cortexul cerebral, ci si glanda endocrina – si el functioneaza atat electric, cat si chimic, prin intermediul hormoniloc. Cu totii stim, in experienta proprie, ca hormonii au o foarte mare influenta asupra starii noastre emotionale, asa ca nu este surprinzator faptul ca partea afectiva a creierului secreta hormoni, iar partea intelectuala.

Cum functioneaza creierul afectiv

Ganditi-va la creierul central ca la un bibliotecar care indosariaza su arhiveaza amintirile noastre olfactive. Corpul nostru este biblioteca. Ori de cate ori traim, resimtim o emotie, creierul central inregistreaza acea emotie intr-un dosar si o arhiveaza undeva in corpul nostru: in inima sau poate la nivelul intestinelor ori in plamani, la o anumita articulatie sau muschi, ori intr-un organ cum este ficatul sau rinichii. Pentru a ne aminti si a accesa acea amintire, creierul afectiv (bibliotecarul) trebuie sa o localizeze in indexul sau si sa o acceseze de oriunde s-ar afla depozitata in organsim, dupa care o poate transfera catre lobii frontali ai creierului, unde amintirea in cauza poate fi, la modul constient, rememorata, revizualizata, reexprimata si/sau exprimata.

Noi stocam atat amintiri placute, cat si amintiri dureroase. Emotiile pe care candva le-am infruntat, acceptat si gestionat sunt stocate ca si amintiri intelectuale. Astfel de emotii se solutioneaza, iar noi evoluam prin experientele gratie carora am devenit constienti de acestea. Ne putem aminti asemenea amintiri in detaliu, dar nu ne controleaza, nu ne provoaca durere, nu ne imbolnavesc.

Emotiile pe care nu le-am infruntat, acceptat sau gestionat sunt stocate ca energii afective reprimate, ce asteapta momentul cand le vom confrunta. Emotiile reprimate sunt treburi nerezolvate, neterminate, sunt lectii din care nu am tras invataminte, sunt sarcini pe care inca nu am ales sa le acceptam. Din moment ce acestea sunt “indosariate” in organismul nostru, in locuri de care constientul nostru nu are cunostinta, ele ne tot amintesc de existenta lor, in diverse moduri negative. Aceste emotii reprimate ne pot provoca durere, boala, stari de rau, disfunctii la un singur nivel sau la toate – fizic, mental, social, afectiv si spiritual.

De aceea, uleiurile esentiale sunt atat de valoroase in eliberarea sabloanelor afective care ne tulbura, afectandu-ne sanatatea si comportamentul, in feluri pe care pare ca nu reusim sa le controlam. Aromele uleiurilor esentiale ajung la emotiile noastre, in moduri unice. Atunci cand radacinile bolilor sau afectiunilor noastre pornesc din emotii ingropate, reprimate, uleiurile esentiale ne pot ajuta sa eliberam asemenea blocaje ce stau in calea sanatatii si fericirii noastre.

Popoarele biblice pareau ca au inteles acest lucru si pulverizau diverse uleiuri esentiale in case si in sinagogi, dar le foloseau si pentru a-si masa corpul cu ele. Poate ca nu stiau ca uleiurile esentiale le hraneau direct creierul afectiv, dar stiau, din experienta – condusi fiind de Dumnezeu- ca anumite parfumuri, untdelemnuri si tamai le aduceau bucurie in inimi, ii eliberau de stres, le aduceau pace si liniste, le limpezeau mintea, le accentuau latura spirituala si ii ajutau la rugaciune, in viata de zi cu zi, atunci cand Ii aduceau preamarire lui Dumnezeu.

De remarcat ca veselia este benefica pentru sistemul imunitar, protejandu-l de numeroase boli. Astfelm starea noastra de spirit e un element-cheie pentru sanatatea noastra si pentru vindecarae de boli. Fireste ca o stare de spirit pozitiva trebuie insotita de obiceiuri sanatoase.

Proverbele lui Solomon 27:9: “Asa cum uleiul si substantele parfumate inveselesc inima, sfatul unui prieten oferit cu amabilitate produce satisfactie”

Sursa textului: Uleiuri biblice tamaduitoare, Dr David Stewart

Mai multe despre cum ne ajuta uleiuirile esentiale in procesul de vindecare emotionala, citeste aici

Ești încântat de uleiurile esențiale doTERRA? Le poți achiziționa din shop  -ul meu personal doTERRA sau dacă dorești discount 25% și consultanta mă poți contacta pe pagina de facebook sau iti poti face tu direct cont, urmand pasii de aici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.