Informatii de baza

Cunoașterea înseamnă putere

Există o istorie îndelungată cu privire la utilizarea extractelor de plante în scopuri de sănătate, cosmetice și alimentare, care a evoluat în paralel cu dezvoltarea civilizației umane. Tehnologia a creat mijloace sofisticate pentru distilarea materiilor vegetale și izolarea uleiurilor esențiale pe care le conțin – acestea fiind substanțe cu aplicații incredibile pentru sănătatea și starea de bine a omului. Utilizarea uleiurilor esențiale și știința care stă la baza acesteia este un domeniu în care progresul înaintează cu pași repezi. Datorită dezvoltării continue a științei, astăzi nu mai suntem limitați de tradiție. O mare varietate de aplicații ale uleiurilor esențiale au fost studiate pentru a confirma siguranța și eficacitatea lor.

Definiția uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale sunt amestecuri solubile în lipide de compuși aromatici volatili care se găsesc în plante. Ele sunt distilate din plantă și sunt izolate în stare pură, utilizând diferite metode de colectare (distilare cu aburi, presare la rece, extragere cu solvenți etc.). Fiecare ulei esențial este alcătuit dintr-o mare varietate de constituenți chimici funcționali, care conferă fiecărui ulei aroma și proprietățile sale benefice unice. Dar ce este mai exact un compus aromatic volatil? Pe scurt, acești compuși sunt molecule organice mici cu presiuni de vapori scăzute – ceea ce înseamnă că tind să treacă ușor din stare solidă sau lichidă în stare gazoasă, la temperatura camerei.

Când deschizi pentru prima dată o sticluță de ulei esențial, vei observa imediat că aroma este puternică și poate fi percepută de nasul uman chiar și de la o oarecare distanță. Proprietățile fizice și chimice ale compușilor aromatici volatili care alcătuiesc uleiurile esențiale permit acestora să se deplaseze rapid prin aer și să interacționeze direct cu senzorii olfactivi de la nivelul nasului. Aceste proprietăți unice fac uleiurile esențiale ideale pentru difuzare și mult-apreciate pentru aromele lor puternice. Tipul de compuși aromatici volatili care să găsește într-un ulei esențial determină atât aroma uleiului, cât și beneficiile pe care acesta le oferă. Până în prezent, au fost identificate peste 3000 de varietăți de compuși aromatici volatili. Natura uleiurilor esențiale variază de la o plantă la alta, în cadrul familiilor botanice și de la o specie la alta. Raportul delicat dintre constituenții aromatici care se regăsesc în orice ulei esențial poate varia în funcție de momentul zilei, anotimp, amplasarea geografică, metoda și durata procesului de distilare, anul cultivării și vremea, ceea ce face ca fiecare etapă din procesul de producție să fie un factor determinant pentru calitatea finală a uleiului esențial obținut.

Uleiurile esentiale: o stiinta si o arta

În trecut, specialiștii în plante medicinale și medicii se ghidau după intuiție și istorisiri fără bază științifică în utilizarea extractelor din plante. În prezent, noile evidențe științifice susțin siguranța și eficacitatea tuturor celor trei modele de aplicare, eliminând astfel limitele impuse de tradiție. Studiile clinice actuale au arătat că, utilizate împreună, cele trei modele de aplicare creează o practică puternică și eficace de susținere a sănătății și stării de bine. Uleiurile esențiale penetrează cu ușurință în organism prin toate cele trei metode de aplicare: uzul aromatic, uzul extern și uzul intern. Indiferent de metoda de aplicare pe care o alegi – sau dacă vrei să le folosești pe toate trei – uleiurile esențiale sunt sigure și eficace dacă sunt utilizate corect.

Această evoluție modernă a uleiurilor esențiale încurajează mulți oameni să caute opțiuni pentru propria stare de bine, pentru susținerea eficace a sănătății în viața de zi cu zi și pentru a avea alternative în gestionarea problemelor de sănătate atunci când apar. Mulți profesioniști din domeniul sănătății încorporează în mod eficace uleiurile esențiale în practicile lor. Multe uleiuri esențiale se regăsesc acum pe lista alimentelor „general recunoscute ca sigure” (generally recognized as safe, GRAS) și devin disponibile tot mai multe informații relevante de natură toxicologică. Aceste progrese permit utilizatorului educat de uleiuri esențiale să aibă o abordare mai specifică a stării de bine, bazată pe știință și nu doar pe tradiție sau înțelepciunea populară.

Totodată, tehnologia modernă permite testarea purității și eficacității extractelor din plante de toate felurile, controlând atât calitatea, cât și conținutul și asigurând astfel o experiență consecventă de utilizare a uleiurilor esențiale. Deși nu există niciun organism public care să impună un standard universal de calitate a uleiurilor, unii furnizori au implementat proceduri de testare, prin care își monitorizează uleiurile esențiale pentru a asigura un produs de cea mai bună calitate. Deși criticii ar putea respinge această practică, considerând-o potențial părtinitoare, un standard propriu poate ridica ștacheta calității la un nivel foarte înalt, care ar depăși orice norme universale propuse. Terminologia legată de aceste standarde de calitate poate fi unică pentru fiecare companie în parte, dar uleiurile trebuie:

  1. Să conțină numai compușii aromatici naturali prezenți după procesul de distilare.
  2. Să fie uleiuri 100% pure, fără compuși sintetici sau agenți de contaminare, ca de exemplu, metale sau microorganisme.
  3. Să fie supuse la spectrometria de masă, spectroscopia cu infraroșu și cromatografia de gaze, pentru a asigura o compoziție și o acțiune consecventă a extractului.
  4. Să fie obținute numai din distilarea părții corecte și clar declarate a plantei.
  5. Să treacă testele organoleptice (consecvență gustativă, vizuală, tactilă și olfactivă).

Prin respectarea acestor standarde, se poate obține în mod consecvent un produs de cea mai bună calitate. Acest lucru permite utilizatorilor de uleiuri esențiale să se bucure de fiecare dată de cele mai pure și mai benefice produse posibile.

Despre Istoria uleiurilor esentiale poti citi aici:

https://www.doterra.com/RO/ro_RO/univeristy-living-m1-historic

Despre princioalele scoli de aromaterapie, poti citi aici:

https://www.doterra.com/RO/ro_RO/univeristy-living-m1-models-use

Sursa articolului: http://www.doterra.com

Vrei sa testezi si tu uleiurile esentiale? Ma poti contacta pe email: ada_iliescu@yahoo.com sau pe Facebook pagina Esentiale pentru toti.

Vrei sa devi membru doTERRA?

Urmeaza pasii descrisi aici:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.